Uzmanlık Alanlarımız
İşçi-İşveren Uyuşmazlıkları
İşçi-işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talepli iş uyuşmazlıklarında arabuluculuk 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren dava şartı haline gelmiştir. İş ve çalışma ilişkisinden kaynaklanan, iş mahkemesinde dava açmayı gerektiren konularda yaşanan uyuşmazlıklar, ücret, fazla mesai, yıllık ücretli izin, hafta tatili ve genel tatil ücreti ile ilgili alacaklar, ihbar ve kıdem tazminatları, işe iade halinde yapılacak ödemelerle ilgili konular arabuluculuğa uygundur. Arabuluculuğun dava şartı haline gelmesi ile birlikte taraflar ilk oturumda arabuluculuk yolunu deneyecekler ancak arabuluculukta anlaşma sağlanamaması durumunda dava açabileceklerdir. Arabulucuya başvurulmadan dava açılması halinde herhangi bir işlem yapılmaksızın dava, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddedilecektir.
Tüketici Uyuşmazlıkları
Tüketici; kanuni tanımıyla ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişidir. Önemli olan husus kişinin ticari faaliyetiyle ilgili işlemleri sebebiyle tüketici sayılamayacağı ve bu sebeple tüketici haklarından yararlanamayacağıdır. Tüketici uyuşmazlıklarında 6502 Sayılı Kanun’un 68. Maddesi gereğince, Tüketici Mahkemesine başvurabilmek için uyuşmazlık miktarında belli bir sınır kabul edilmiştir. Buna göre değerleme oranlarına göre, 2017 yılı için 3.600,00 TL sınırın altındaki uyuşmazlıkların çözümü için tüketici mahkemesinde dava açılamayacak; çözüm için başvuru öncelikle tüketici hakem heyetine yapılacaktır. Dolayısıyla öncelikle Tüketici Hakem Heyetine başvuru aynı zamanda bir şekil şartı olarak zorunlu olup; ileride konu ile ilgili olarak açılabilecek bir dava için de, dava şartıdır. Nitekim bu durum, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi E. 2016/5614 K.2016/14133 sayılı kararında 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68.maddesindeki açık hüküm sebebiyle tüketici mahkemesinin, uyuşmazlığın esasıyla ilgili karar verme yetkisi bulunmamaktadır. Mahkemece de, miktar itibariyle uyuşmazlığı çözme görevinin Tüketici Hakem Heyetinde olduğu gerekçesiyle dava şartı yokluğundan davanın reddine karar verilmesinde usul ve yasaya aykırılık bulunmadığına…” şeklinde dile getirilmiştir.
Ticari Uyuşmazlıklar
Günümüzde her ne kadar şirketler çok ayrıntılı sözleşmeler yapmak suretiyle birbirleriyle anlaşsalar da ticari uyuşmazlıkların çözüm yolları taraflarca kullanılmak zorunda kalabilmektedir. Bu uyuşmazlıklar ortaya çıktığı takdirde yapılmış bulunan sözleşmelerin içeriğinin dikkatlice incelenmesi gerekir. Burada tarafları sınırlandıran mesela yetki sözleşmesi, tahkim şartı gibi hususların incelenmesi ve daha sonra gerekli adımların atılması gerekmektedir. Mahkemeler dışında uyuşmazlıkların çözümlenmesine Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları denilmektedir. Ticari Uyuşmazlıklarda da bu yöntemler kullanılmaktadır.
Aile Hukuku
Aile hukuku, aileye ilişkin konularla ilgilenen, medeni hukukun kapsamı içinde yer alan bir hukuk dalıdır. Aile hukukunun başlıca konuları nişanlanma, evlenmenin koşulları ve hükümleri, boşanmanın koşulları ve sonuçları, mal rejimleri, aile konutu, soybağı, evlat edinme, velayet, çocuğun nafaka hakkı, vesayet, kayyımlık, yasal danışmanlık, yardım nafakasıdır. Kadın hakları ve çocuk hakları, başlı başına ayrı inceleme alanı oluştursa da aile hukukunun da ilgi alanı içindedir. Türk Medeni Kanununda düzenlenen aile hukukuna ilişkin uyuşmazlıkları çözmek Aile Mahkemelerinin görev alanına girer. Bu sebeple, boşanma nedeni ne olursa olsun bütün boşanma davaları Aile Mahkemelerinde açılmak zorundadır. Aile Mahkemelerinin olmadığı yerlerde Asliye Hukuk mahkemeleri de boşanma ve ayrılık davalarına bakmaya görevlidir. Boşanma, geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin, eşlerden birinin talebi üzerine, kanunda öngörülen sebep ve koşullara dayanılarak mahkeme kararıyla sona erdirilmesidir.
İLETİŞİM

0322 505 05 29

0322 505 05 29

dengearabuluculukmerkezi@gmail.com

Kayalıbağ Mah. Turhan Cemal Beriker Blv. Adana Ticaret Mrk. K:15 N:77 Seyhan/ADANA