- Tarafsız ve bağımsız bir tür iletişim uzmanıdır. Taraflar arasındaki iletişimin doğru ve etkin bir şekilde gerçekleşmesine çalışır. Tarafların kopma noktasına gelen ilişkilerini yeniden yapılandırmaya yardımcı olur.
- Tarafların hiçbir şekilde baskı altında kalmadan, menfaatlerine en uygun çözümü bulmaları için rahat ve özgür bir müzakere ortamı sağlar.
- Uyuşmazlığın olası bir hukuki süreçte ortaya çıkabilecek ihtimallerinden çok tarafların anlaşmaya en uygun olduğu noktalarda buluşmalarına hizmet eder.
- Arabulucu taraflara rahat ve özgür bir müzakere ortamı yaratmak suretiyle, olabilecek “tüm çözüm önerilerinin” masaya konmasına ve bu çözüm önerileri arasından tarafların kendi çözümlerini kendilerinin bulmasına yardımcı olur.
- Uyuşmazlık konusu hususları ayıklayarak tarafların çözüme daha çabuk ulaşmalarını sağlar.
- Uyuşmazlık içinde bulunan tarafları bir çözüm üzerinde uzlaşmaları için zorlayamaz.
- Arabuluculuğun her aşamasında, tarafların gönüllüklerini kontrol eder.
Arabuluculuğa, uyuşmazlık, mahkeme aşamasına gelmeden veya mahkeme aşamasında iken gitmek mümkündür.
Taraflar açısından başarılı bir çözüme daha kısa sürede ulaşabilmesi için uyuşmazlığın mümkün olan en erken evresinde arabuluculuğa başvurmak faydalıdır. Ancak bu durum her uyuşmazlığın niteliğine bağlı olarak değişebilmektedir.
Taraflar Arabulucu ekibimizle öngörüşme yaparak, arabuluculuk konusunda aydınlatılabilir.
Arabuluculuk oldukça esnek bir çözüm olup, tarafların istekleri ön plandadır. Dolayısıyla; her arabuluculuk için tek bir modelden bahsedilemez. Ancak sürecin başlamasına ve işleyişine yönelik belli başlı kurallar ve uygulamalar mevcuttur.
- Öncelikle, Arabuluculuk sürecinin başlayabilmesi için her iki tarafın/tarafların iradesi mevcut olmalıdır. Gönüllülük esastır. Arabulucuya gitmek isteyen taraf diğer tarafı arabuluculuğa davet edebilir.
- Taraflar, bizzat kendileri Arabuluculuk faaliyetini yürütecek arabulucu/lar konusunda karşılıklı olarak anlaşabilecekleri gibi, arabulucu seçimini tarafsız ve bağımsız başka bir kurum veya kuruluşa da bırakabilirler.
- Arabulucunun belirlenmesinin ardından, arabuluculuk faaliyetinin devamına ilişkin taraflar ve arabulucu arasında “Arabulucu Sözleşmesi” imzalanır.
Arabulucu, ortak toplantı öncesinde taraflar ve/veya kanuni temsilcileri ile temasa geçerek uyuşmazlık hakkında bilgi ve belge talep edebilir. Ön görüşmelerin yararları şunlardır.
- Arabuluculuk süreci, faydaları ve diğer çözüm yollarından farkı anlatılır.
- Arabulucunun uyuşmazlık hakkında daha detaylı bilgi edinmesine ve anlaşmayı etkileyebilecek ana hususları önceden öğrenmesine olanak sağlar.
- Taraflar açısından kabul edilebilir bir sonuca ulaşmada etkili olabilecek bilgilerin arabulucu tarafından saptanmasına hizmet eder.
Arabulucu, tarafları ilk oturuma davet etmek için ortak bir gün ve saat kararlaştırır. Bu oturumlar, ortak ve/veya özel olarak birden fazla şekilde yapılabilir. Arabulucu gerek uyuşmazlığın niteliğine gerekse tarafların durumuna göre oturumları ne şekilde düzenleyeceğine karar verebilir.
Ortak oturumlarda taraflar ve kanuni temsilcileri bir aradadır. Müzakere sürecini arabulucu nezaretinde birlikte yürütürler. Ortak oturumlar;
- Tarafların birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlar.
- Tarafların birbirlerine ait menfaatlerini ve ortak yönlerini daha iyi anlamalarına yardımcı olur.
- Hukuki durumlardaki güçlü ve zayıf noktalar ile çözüme ulaşılmaması halinde ortaya çıkacak sonuçları görmelerini sağlar.
- Tarafların uyuşmazlığı sona erdirecek çözümler üretmelerine ve bu üretilen çözümler üzerinde müzakere ederek, menfaatlerine uygun çözümler bulmalarına olanak tanır.
Özel Oturumlarda tarafların her biri arabulucu ile özel olarak görüşür. Bu toplantılarda edinilen bilgileri, taraf izin vermedikçe arabulucu diğer tarafa açıklayamaz. Özel oturumlar;
- Tansiyonun düşmesine yardımcı olur.
- Tarafların birinin diğer tarafın bilmesini istemediği hususları arabulucuya anlatmasına, ortaya çıkarılması gerekli sorunlar varsa bunların açıklanmasına imkan tanır.
- Arabulucunun, tarafların çözüme ne kadar yakın olduklarını ölçmesine ve uzlaşma alanını belirlemesine olanak sağlar.
Arabuluculuk süreci aşağıdaki hallerde sona erer.
- Tarafların anlaşmaya varması.
- Arabulucu tarafından bir sonuca varılamayacağının ve daha fazla çaba sarf edilmesinin gereksiz olduğunun arabulucu tarafından tespit edilmesi.
- Taraflardan birinin karşı tarafa veya arabulucuya, arabuluculuk faaliyetinden çekildiğini bildirmesi.
- Tarafların anlaşarak arabuluculuk faaliyetini sona erdirmesi.
- Uyuşmazlığın arabuluculuğa elverişli olmadığının tespit edilmesi.
Arabuluculuk faaliyeti sonunda tarafların uzlaşarak bir sonuca varmaları halinde düzenlenen sözleşme, taraflar için hukuken bağlayıcıdır. Taraflardan biri dilerse, mahkemeye başvurarak bu sözleşmenin icra edilebilmesine ilişkin şerh talep edebilir. Bu şerhi içeren sözleşme artık “Mahkeme Kararı” niteliğindedir.
Taraflar her aşamada özgür iradeleri ile arabuluculuk sürecini sonlandırabilirler. Arabuluculuğun anlaşma ile sonuçlanmaması halinde, Taraflar her zaman mahkemeye ya da diğer çözüm yollarına başvurma haklarına sahiptirler. Arabuluculuk sürecine başvuru, diğer hukuki yollara başvurma hakkını ortadan kaldırmadığı gibi devam eden uyuşmazlığın çözümüne dair süreçlerde (mahkeme, tahkim vb.) arabuluculuk sürecinde geçirilen süre de, Kanunda belirtilen zamanaşımı ve hak düşürücü sürelerin hesaplanmasında dikkate alınmaz. Arabuluculuk süreci, kötüniyetli kullanıma açık bir durum yaratmaz.
0322 505 05 29
0322 505 05 29
dengearabuluculukmerkezi@gmail.com
Kayalıbağ Mah. Turhan Cemal Beriker Blv. Adana Ticaret Mrk. K:15 N:77 Seyhan/ADANA